Vain muutamia vuosia, kun kaikki puolueet lupasivat sairaanhoitajille lisää liksaa. Mihin korotukset hävisivät? Vai hävisivätkö?
Ammattiliitot valittiin pitämään työläisten puolta riistokapitalistia vastaan. Se on jonkin sortin ongelma, kun "riistäjä" onkin yhteiskunta. Palkat maksetaan yhteiskunnan kukkarosta.
Hoitajien liian pienet palkat johtuu AY -liikkeen toiminnasta, liittojen ahneudesta. Läheisyydessäni oli hyväpalkkainen mies. Kirjapainoalalla, faktori. "- semmoinen tavoite oli, että pysyy hajurako". Voimakkaat liitot haluavat säilyttää hajuraon. Siitä kärsii monen alan työläiset.
Kirjapainoalan mullisti tekniikan nopea kehitys. Toimivia käsiä vapautui. Tekstiä en ole nähnyt, perustan tuttavani kertomukseen. Kertojan mukaan kaikessa hiljaisuudessa työnantajien ja työläisten liitot sopivat maltillisesta käyttäytymisestä koskien irtisanomisia ja palkkavaatimuksia.
Joskus ihmettelivät, kun koneenhoitajille maksetaan hyvin ja ihmisten hoitajille vähemmän? Jokainen sanoo: "-työmies on palkkansa ansainnut", nainenkin, totta kai.
Mistä yhteiskunnan varat? Tuntuu kuin jokainen poliitikko olisi haluton verottamaan. Laidasta laitaan ovat kiirehtineet alentamaan veroja. Valtion velkaa kasvattivat suruttomasti. Ei kuulemma ollut liikaa, vetosivat prosenttiosuuteen jostain kansantuloksi sanotusta kummallisesti lasketusta tyhjästä. Valtion velan määrästä on turha puhua prosenteista, päässä suoritettu kertolasku sopii paremmin. Valtion vuositulo on noin viisikymmentä miljardia. Sadan miljardin raja ylittyi, mutta kukaan ei huolestunut. Tämän hetkisen näkymän perusteella velka nousee melko pian sataan viiteenkymmeneen miljardiin. Se ei ole enää prosentteja mistään, se on kolminkertainen valtion vuosituloon nähden. Entinen vanha valtiomies sanoisi: "- Se on hirmuista!
Verojen alentajat viis veisaavat hoitajien palkoista. Aikanaan Kalevi Sorsa kehotti rakastamaan veroja. Liika oli liikaa. Minunkin pieni palkkani ylti veron progressioon.