perjantai 22. helmikuuta 2019

Kirjoittelua

Päivätty: erkki 12/12 -87.
Merkinnän perustella voi päätellä rustatun kirjoittajapiirissä ja antanut sen luettavaksi.
Tällä kertaa pakisen ruuasta. Ja vähän ruuanlaitosta, syömisestä.

Kertoi metsänhoitaja Sjöman:
" --- Yliopistoaikana kesätöissä asuimme toverini Kukkosen kanssa pienviljelijä Matilaisen kamarissa. Olimme sopineet talonväen kanssa, että saame heiltä keittoruuan, omia eväitä oli leipää ja voita. Sellainen oli tapa siihen maailmanaikaan.
   Joka päivä olimme metsässä. Emäntä toi meille ruokaa aamulla ja illalla. Ruokalista oli fantastinen. Aamulla oli mannaryynivelliä ja illalla rusinasoppaa. Toisena päivänä aamulla rusinasoppaa ja illalla mannaryynivelliä. Semmoista vaihtelua. Nautimme tätä kahden kuukauden ajan.
   Harjoitteluajan päätyttyä halusimme maksaa täysihoitomme. Silloin menimme ensimmäisen kerran talonväen puolelle, siihen asti majailimme kamarissa. Talonväki oli syömässä. Heillä oli pöydässä muun muassa ruispuuroa. Kysyin:
 --- Miksei meille tuota annettu? Aina vaan velliä ja rusinasoppaa.
Katsoivat meitä pitkään silmät pyöreinä. Viimein isäntä sai sanotuksi:
 --- Syöpkö ne herrattii puuroo?

Palattuamme niin sanotusti sivistyksen pariin, Kukkonen haki Raamatun, asetti kaksi sormeaan määrätyllä tavalla ja vannoi olevansa ikuisesti syömättä rusinasoppaa ja mannaryynivelliä. Minä en mitään vannonut. Silti en kymmeneen vuoteen syönyt moisia herkkuja."

Sjömanin kertomuksesta on aikaa noin neljäkymmentä vuotta. Että minä sen nyt muistan niin hyvin, on mielenkiintoinen juttu. Olen herkkä assosiaatioille. Oma ruuanlaittoni toi mieleeni sen tarinan.
    Tänään keitin riisipuuroa. Hyvää puuroa saa hitaasti hauduttamalla. Kaksi kahvikupillista riisiä noin litraan vettä. Kaksi pientä mitallista suolaa. Kiehautin, katkaisin virran ja panin kannen päälle. sitten läksin parturiin kävellen, noin puoli tuntia yhteen suuntaan. Palattuani lisäsin rasvaista maitoa, vähän vanilliinisokeria, jatkoin keittämistä.
    Toiseen kattilaan laitoin pienen pussillisen luumuja noin litraan vettä. Reilusti sokeria ja keitin kunnes luumut turposivat ja liemi tuli ruskeaksi. Lisäsin kolme desilitraa vahvaa mustaherukkamehua, odotin keiton kiehuvan ja suurustin kahdella kukkuraisella ruokalusikallisella perunajauhoja.
    Puuroa lautaselle, päälle luumusoppaa ja hyvänlainen loraus vispikermaa. Söin kaksi annosta ja tunsin aterioineeni ruhtinaallisesti.
   Loikoilin hetken sängyn päällä. Pomppasin äkkiä ylös ja söin kolmannen annoksen.
   Täydellinen päivä! Parturissa nautin kauniin naisen hellistä käsistä.