maanantai 19. lokakuuta 2015

Erkin keittokirjasta

Hyvinvoivan näköinen nuorehko nainen valitti: "Se on kauheaa, kun ei voi ostaa mitä haluaa!" Ruoan hinnasta valittavat muodin vuoksi. Valittamista pitää olla. Jos ei ole valittamista.... niin mitä sitten?
Maailmassa on jokunen miljardi ihmistä, jotka eivät voi ostaa mitä haluaa. Paljon sellaisia, jotka eivät voi ostaa mitään. Suomessa en tunne ketään.
Joku surkutteli, kun pitää aina katsoa hintaa.  Entä sitten?  Katson hintaa ja etsin haukan silmin oransseja  lappuja.
Kaikkea hullua saa kokea. Aikanaan tuli lain voimalla päivämäärät. Ja typerä väite, ettei päivämäärän ohittanutta saa syödä. Suuret määrät hyvää ruokaa roskiksissa. Jotkut nuoret tekivät havainnolliseksi ilmiön. Kaivelivat roskiksista tarvikkeita. Tekivät ruokaa ja söivät. Nuori nainen löysi sievoisen palan erinomaista sisäfilettä: "En minä tämmöistä pysty kaupasta ostamaan!"
Isommissa kylissä "hurstit" jakoivat kansalle. Nyt järki-ihmiset, myös ikiWanha, saavat ostaa.

Kerään pakastimeen. Pakastaessa kuolee osa bakteereista. Kypsentäessä kuolee lisää. Suhteellisen turvallista.
Aluksi otin vain kokolihaa. Jauhelihaa en arvosta yhtä paljon. Nykyään otan jauhelihaakin joskus. Pähkäilin eilen: --- mitä ottaisin maanantain ruuaksi?  Otin jauhelihaa 700 g paketin jääkaappiin sulamaan yönseutuna.  Snellmanin tavaraa. Jauhelihakeittoa ajattelin.
Jauheliha tuottaa hankaluuksia keitoksessa. Sellaisenaan klimppiintyy.
Naisväen näin kärventävän pannulla, rakeet jäävät erilleen.  Semmoista yritin kerran huonolla menestyksellä. Keksin kärventää pihvimallisiksi. Keitto onnistui.
Tällä kertaa tavara oli erinomaista. Nautasika jauhelihaa. Tuoreen näköistä punaista. Oranssilla merkittyä. Siitä vaan kakkaroita pannulle. Ja keittokattilaan odottamaan. Pilkoin valmiiksi kaksi sipulia. Pannulle jääneen rasvan imeytin siihen, sain rasvan hyödyksi.
Muutamia porkkanoita jäänyt pussiin. Isosta kaalista melkoinen kimpale. Neljä isoa perunaa. Nokkosjauhetta. Suolaa.
Porkkanat ja kaalin panin pihvien kanssa samaan aikaan. Perunat puoli tuntia myöhemmin.
Iso kattila tuli pintaan asti täyteen. Valmistusaika saattoi olla kaikkiaan puolisentoista tuntia. Siihen en kiinnittänyt huomiota.

On muuten sanomattoman hyvää! Paistaminen ja sian rasva maustivat liemen ruskeahkoksi.
Keittoa on paljon.  Kunhan jäähtyy, lusikoin sen sopiviin marja-astioihin. Pari annosta jääkaappiin tiistaiksi ja keskiviikoksi. Arvioin tulevan vielä kolme annosta pakkaseen.

Muodostuu yksitoikkoiseksi. Sitä torjuakseni pakasteessa on pariakin eri ruokaa. Välillä teen jotain muuta.
Ei yllätä nälkä, eikä maksa paljon.