Television ohjelmat muistuttavat yhä enemmän pikkukakkosta. Uutisetkin. Tänään reportoivat Kiteen pontikasta. Ei siitä kauan ole kun joku Aarne valmisti Kiteen kirkasta, mutta toisella paikkakunnalla. Nyt uutisreportterit dokumentoivat tuoreemmasta Kiteen pontikan valmistajasta. Hehkuttivat suuria tulevaksi. Jopa matkailuvaltiksi?! Voi pyhä yksinkertaisuus!!!
Alkoholin valmistus on hallussa ympäri maapalloa. Ja pontikka?! Laitteet joita näytettiin, ovat nykytekniikkaa, niillä ei ole mitään yhteyttä "korpikuusen kyyneliin".
"Eikä siellä kuusen juurella paisteta plättyjä pannussa, vaan siellä keitetään sorretun voimaa vanhassa maitokannussa."
Kuusikossa metsäpuron varrella tiputtelijasta saisi kyllä matkailuvaltin, mutta kuka siitä nähtävyydestä suostuisi maksamaan tarpeeksi? En uskalla väittää, etteikö sellaisia olisi, mutta ei sen varaan kukaan uskalla yritystä perustaa, vaikka lakia muutettaiskin. Entä pimeästi?
Dokumentissa näytetyt laitteet eivät viittaa alkuperäiseen pontikan valmistukseen. Entä se tosiasia, että niin pieni volyymi ei riitä. Semmoisella määrällä ei pystytä valmistamaan alkoholia kilpailukykyisesti. Eikä tämmöinen muka eksotiikka vakuuta. Kun ei se tuote poikkea muista tisleistä. Votkaa valmistavat monessa maassa, eikä Kiteeläiset voi omaansa erottaa muista. Maistuu samalta kuin muutkin votkat. Koskenkorvaan lisäävät sokeria, se tekee siitä hieman poikkeavan "dry votkasta"
Whisky on omansa laji. Konjakki rekisteröity. Bacardi rommi on erinomainen sarjassaan. Mitä on Kiteeläinen? Samanlaista tislattua alkoholia kuin muutkin sarjalaiset.
En ymmärä suomalaisten intoilua kartanoviineistä. Hyvin tehtyinä ne maistuvat suussani, mutta ei niillä ole mitään tekemistä viinin kanssa. Viini on rypälesokerin tuote. Mutta niin sanotut kotiviinit ovat itse asiassa kiljua. Siitä huolimatta, kuinka laadukkaita ovatkin. Niissä alkoholi tuotetaan teollisesta sokerista. Suomalaiset marjat eivät tuota tarpeksi hedelmäsokeria, että muodostaisi
vat alkoholia.
Väittävät kyllä tilhien humaltuvan pihlajanmarjoista ja tippuvan oksilta. En tiedä, en ole nähnyt. Kuka lie nähnyt? Ja puhuuko totta?
Kiteeläisillä on lupa valmistaa, kun ovat viralliset luvat saaneet. Mutta Kunnanisien sietää pitää näppinsä erossa. Rahat voivat mennä "Kiteen kaivoon", siksi epävarma yritys on.
Kotiviinin kauppaajia tutkaillessani tulee miettineeksi: miksi pyrkivät valheellisilla tuotteilla markkinoille? Likööreissä on rajattomat mahdollisuudet. Kirkkaan alkoholin lisäksi uuttavat mausteita. Kun joku keksii onnistuneen sekoituksen, sitä voi mainostaa vaikka taikajuomana. Eksotiikkaa löytyy monesta paikasta. Niinkin itsestään selvästä kuin pohjolan yöttömästä yöstä.
Tai karhun ja hirven laidunmaista.