Uutinen kertoi karppaajan saaneen aivovamman. Karppaaminen yhdistetään helposti tapahtuneeseen, mutta ei sitä tiedä: sen takia vai siitä huolimatta? Karppaamisesta vouhkavat jonain vasta keksitty muoti. Ihmettelin, kunnes sain selitystä. Mielestäni muistuttaa kovasti Atkinsin dieettiä. Atkinsin dieettiä tutkineet käytännössä ja todenneet sen laihduttavan.
Tehoon uskoo helposti. Johan kansakouluaikaan opetettiin ravintoaineita olevan kolme; rasva valkuainen ja hiilihydraatit. Ja opetettiin hiilihydraattien muodostuvan rasvaksi. Vitamiineista tiesin hiukan myöhemmin. Mainittiin hivenaineet.
Siihen nojautuen minua ärsytti ainainen paasaaminen rasvoista lihomisen aiheina. Hiilihydraattien haitoista eivät virkkaneet mitään, vain rasva kirottiin. Lukiessani Atkinsin dieetin tutkimisesta, tiesin sen laihduttavan, kun ei ole tarvikkeita rasvan muodostukseen. Ohemäen koulun pohjaltakin tiesin ettei rasva muutu rasvaksi. Opetettuun tietoon nojaten ymmärsin , ettei se voi olla terveellistä. Opetettu tieto puoltaa monipuolisen ravinnon saantia. Itse pyrin siihen. Mutta en noudata Kiminkisen kimitystä kuudesta kourallisesta heiniä.
Laitan ruokaa kaalista, herneistä, perunoista vähemmän. Sianlihaa, porkkanoita, sipulia kalaa, kananmunia, joka aamu puuron Iso-kaurasta, johon sotken riisijauhoa. Marjasoppa höysteeksi. Tänään ostin juustoa; 29 prosenttista. Voimariinia, rypsiöljyä, kermaakin lorautan, vispikermaa. Nokkosta hemoglobiinin tarpeiksi. Joka päivä yksi tomaatti, sattumoisin omenia, banaaneja, rypäleitä. Kurkkua harvemmin. Ehkä vielä jotain muuta.
En tunne häpeää ostaessani sianlihaa ja käyttäessäni paksua kermaa. Kermassakin on jotain muutakin kuin rasvaa. Lojuessani KYS:issä löysin semmoisenkin vihkon, jossa sanottiin sianlihassa olevan 60 % hyviä rasvoja. Julkkis-Partasen luennolla etsin hänen näyttämästä kaaviosta sianlihan palettia, jossa haitallinen rasva näkyy punaisena. Siinä näkyi valkoinen osa isompana kuin punainen; yhtä pitävästi lukemani suhteen. Oliiviöljyssäkin kuulemma on 20 % huonoja rasvoja. Päähäni ei mahdu, että margariini olisi terveellisempi kuin voimariini. Margariini on teollinen tuote. Sitä keitetään, paistetaan, värjätään ja turjataan. Sitten huomasivat margariinin transrasvat, joita margariinin suosijat väittivät olemattomiksi.
Kuitenkin kukaan ei kiistä sitä, että vähiten kärvennetty ruoka on terveellisintä. Voimariinissa on rypsiöljy ja rasvaliukoiset vitamiinit. Teksti koostumuksesta kertoo, ettei ole lisäaineita. Iso Plussa lisäaineettomuudesta.
Kun ei usko kaikkea, vaan tarkkailee, havaitsee kaikkialla ristiriitaa. Monen vuoden takaisessa radio-ohjelmassa esitelmöi nainen. Paatoksella tuomitsi maidon lähes myrkyksi. Myöhemmin samana päivänä toinen nainen luennoi D- ja muiden vitamiinien hyödyistä ja välttämättömyydestä. Esitys loppui lauseeseen: "ne ovat rasvaliukoisia ja erityisen paljon niitä on maidon rasvassa". Pienempi vai isompi paha? Maitoa vältetään. Samaan aikaan varsinkin nuoret naiset potevat D- vitamiinin puutosta!
Miksi kukaan ei sano, että paras keino on vähempi syönti, joka pitäisi ottaa keinoksi, ennenkuin läskiä on tuhottomasti. Käytän sitä keinoa. Oma jojoni keikkui välillä 67 - 77 kiloa. Omenalihavuutta. Sitä ei tule muualle kuin vatsan seudulle outokumpuna ja pelastusrenkaana. Lukemat näyttävät vaatimattomilta, mutta jo 74 kg on liikaa. Alkuperäinen pituuteni 174 cm, olen hoikka ja pieniluinen.
Liikunnasta jankuttavat eivät ymmärrä, ettei runsaasti ylipainoinen pysty liikkumaan niin tehokkaasti, että kulutus vähentäisi rasvakerrosta. Jalat eivät kestä, eikä tarmo riitä. Pitää aloittaa syömisestä ja tehdä se järkevästi, ennen kaikea kiirehtimättä, gramma ja kilo kerrallaan. Liikunta edistää terveyttä. Mainos kertoi kuorma-auton siirtävän vuoria. Kyllä kyllä, vähän kerrallaan. Uimahallissa seurannut lihavien naisten uimista. Osaavat uida hyvin ja uivat paljon, mutta näyttävät pysyvän yhtä lihavina. Uimakerralla ei tule kulutusta riittävästi, mutta terveydelle se on eduksi.
Atkinsit ja karppaamiset eivät voi olla terveellisiä, kuten ei useimmat muutkaan dieetit.