Tänä päivänä näkyi tv:ssä myllerrystä. Ajankohtaan sattui monet vaalit. Ranskan presitentiksi valittu ei pysty ihmeisiin. Putinia vastaan mellakoivat. Kreikan kansa valitsee hallituksen, joka ei aio jatkaa säästämistä. Kreikkalaiset syyttävät ahdingosta muita valtioita, jotka pahansuopuudessaan määrää heitä panemaan taloutensa kuntoon.
Entä Suomi? Sama veisu kuuluu Suomessakin. Meillä kehutaan itseämme. Kun veroja alennettiin ja velkaa otettiin, silloin Jyrki hoki: -- Fantastista! fantastista, fantastista.... Katainenkin jo suunnittelee verojen korotusta. Myöhäistä rypistellä. Poliitikoilla ei ole aavistustakaan, milloin velkaa aletaan lyhentää?
Kaikki vaikuttaa kaikkeen. En ole varma, osaanko ilmaista oikein? "Kun perhonen pyrähtää lentoon, toisella puolella maapalloa tulee maanjäristys!" Lause on metafora. Suomessa sanotaan: "puoli totta leikissäkin". Poliitikot eivät luo hyvinvointia, vaan talouselämä. Uutiset kertovat Japanin sulkevan kaikki ydinvoimalat. Päätös on ison perhosen pyrähdys. 30 % vähennys sähköntuotannossa tuntuu hurjalta. Teollisuus tarvitsee energiaa. Riittääkö? Missä säästetään? Japanin talous vaikuttaa koko maailmaan. Suomeenkin.
Radiossa puhuttiin pommista. Epäselvän radion äänestä korviini tuli sana, aromipommi. Sanassa ei ole painovirhe. Kolmetoista vuotisen sanavarastoon ei kuulunut atomi. Hiroshiman kauhu jäi syrjäkylällä kaukaiseksi. Pommimestarit Oppenheimer ja Shaharov joutuivat vainon kohteiksi, kun katuivat ja sanoivat ettei pommeja olisi pitänyt valmistaa. Poliitikot johtivat. Ydinenergialla luotiin vaurautta myös Japaniin. Eihän ydinvoimala aiheuttanut tsunamia, jonka vaurioiden korjaaminen on kesken.
Ei ydinvoimaloiden sulkeminen aiheuta Japanille katastrofia. Ei läheskään sellaista kuin toinen maailmansota. Neuvokkaat japanilaiset selviävät, kunhan eivät matki Euroopan unionin typeryksiä.
Milloin tulee aika, että lakataan hokemasta jatkuvan kasvun välttämättömyydestä. Jonain päivänä tulee pakko selvitä myös laskevasta trendistä. Tuon sain kokea henkilökohtaisesti. Talouden lainalaisuudet pätevät yhteiskunnassa, yrityksissä ja yksityistalouksissa. Kun tulot eivät riitä, otetaan velkaa. Poliitikot, eivätkä äänestäjätkään kanna huolta velan maksusta. Kuka tietää, tai kuka osaa ennustaa tulevaa? Minun piti maksaa velat, ettei takaajat kärsi. Suomen neuvottelijat julistavat Kreikalta saatuja takuita, mutta kukaan ei tiedä mitä ne ovat. Absurdi juttu. Korpifilosofi epäilee sitä suureksi kusetukseksi. "Tuppurainen Tappuraisella..."
Elämme mielenkiintoisia aikoja. Tähän ikään tultua lientyvät suuremmat intohimot, mutta uteliaisuutta vielä riittää "sinapin siemenen verran" jatkan hyödytöntä pohdintaa ja viskon puustaimia taululle.
Jos kaikki maailman reaktorit suljetaan, niin mitä sitten?